Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Hoe kun je het beste flesvoeding klaarmaken?

Omschrijving

Veel baby's in Nederland krijgen vroeg of laat flesvoeding. Je gaat weer werken, wilt de voedingen verdelen met je partner of de borstvoeding lukt niet (meer). In dit filmpje zie je hoe je flesvoeding bereidt, hoe je de fles schoonmaakt en hoe je de fles bewaart. Houd er rekening mee dat ieder kind anders is en jonge baby's nog geen vast voedingsritme hebben. De ene baby heeft dus meer of minder flesvoeding nodig dan de andere baby. Gemiddeld krijgen baby's zes voedingen per dag.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Schone fles
  • Flessenspeen
  • Flesvoeding
  • Maatschepje
  • Mes
  • Bakje en/of boterhamzakje

1. Voorbereiding

Controleer altijd de houdbaarheidsdatum van de flesvoeding en lees de gebruiksaanwijzing op het pak. De geschikte hoeveelheid flesvoeding kan per merk verschillen.
Zorg voor een goede hygiëne; was je handen voor je begint en zorg voor een schone omgeving.

2. Het water verwarmen

Vul de fles met stromend water uit de kraan tot het niveau dat volgens de verpakking past bij de leeftijd van je baby. Vroeger moest je het water eerst koken. Tegenwoordig is de waterkwaliteit in Nederland zo goed, dat dat niet meer hoeft.
Verwarm het water met een flessenwarmer, au bain marie (in een pan) of in de magnetron tot 37 graden. Het is niet precies aan te geven hoe lang je de fles in de magentron moet verwarmen. Dit hangt af van het vermogen van de magnetron en de hoeveelheid flesvoeding. Lees daarom de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed door.
Kijk altijd op ooghoogte als je de fles vult, dan weet je zeker dat je niet te veel of te weinig water hebt.
Verwarm je het water in de magnetron, schud dan daarna het water goed zodat de warmte gelijkmatig is verdeeld.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RVIM) raad het af om de fles au bain marie op te warmen. Dit vanwege de kans op besmetting van de voeding door het water. Ook is de juiste temperatuur moeilijk te controleren. Verwarm je in een flessenverwarmer, maak deze dan na gebruik goed droog.

3. Het mengen met flesvoeding en controleren van de temperatuur

Voeg met het maatschepje de gewenste hoeveelheid flessenvoeding aan het water toe. Met een mes kun je het maatschepje goed afstrijken. Je mengt het water met de flesvoeding door met het flesje zonder dop zachtjes rondjes te draaien. Je kunt ook de speen alvast op de fles doen en schudden. Let er dan wel op dat je niet te hard schudt zodat er schuim ontstaat. Dit kan voor darmkrampjes bij je baby zorgen.
Voor je de voeding aan je baby geeft, controleer je altijd de temperatuur van de melk. Dit kun je het beste doen door een druppel op de binnenkant van je pols te druppelen. Dit is een gevoelige plek.
Voor het schoonmaken van de fles zijn speciale ragertjes verkrijgbaar. Zo weet je zeker dat de fles en speen goed schoon worden.
Steriliseer de fles minimaal 1 x per dag. Zeker als je baby nog erg klein is. Je kunt dit doen door de fles en speen 3 minuten in kokend water te leggen. Overigens is te steriel zijn ook niet wenselijk, omdat je baby dan geen weerstand opbouwt. Ga dus altijd op je eigen gevoel af. Als advies wordt steriliseren tot 6 maanden aangeraden.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!