Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 280 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf Oranjebitter maken? Het ultieme Koningsdag-recept.

Hoe kun je zelf Oranjebitter maken? Het ultieme Koningsdag-recept.
Omschrijving

Oranjebitter is een borrel die bij uitstek wordt gedronken op Koningsdag, voorheen Koninginnedag. Ook op veel borrels in het buitenland wordt deze alcohol drank als klassieke Oranjeborrel geschonken. Je kunt de likeur puur drinken, maar ook als mixdrankje met bijvoorbeeld Spa. Wil je op Koningsdag borrelen met zelfgemaakte Oranjebitter, volg dan het recept hieronder. Het bereiden is niet moeilijk, maar houd er wel rekening mee dat de likeur een paar weken moet staan, voordat je hem kunt schenken! Proost.

Handleiding
Benodigdheden
  • voor 1 liter likeur:
  • de schil (zonder het wit) van 1 grote sinaasappel
  • de schil (zonder het wit) van 1 citroen
  • 4 g alantswortel, 1 g anijszaad, 3 g kalmoeswortel, 8 groene kardemompeulen
  • deze kruiden zijn te koop in kruiden-, reform- en eko-winkels
  • 6 citroenpitten
  • 3 eetl citroensap
  • 5 dl brandewijn of wodka
  • 70 g lichte basterdsuiker
  • 5 dl water
  • rode voedingsmiddelen kleurstof
  • pot of fles, afsluitbaar, met een inhoud van ruim 0,5 ltr.
  • dunschiller
  • vijzel
  • bak- of keukenpapier of schone theedoek
  • zeef
  • nog een schone theedoek
  • koffiefilter
  • 1 liter fles

Houd er rekening mee dat de likeur minimaal 2 tot 3 weken moet staan, voordat je hem kunt drinken. Dus begin op tijd met het maken van je Koningsdagdrankje!

1. Het fruit wassen

Borstel de sinaasappel en citroen goed schoon onder warm water. Spoel ze na met koud water en droog ze daarna goed af.

2. Het fruit schillen

Schil het fruit dun, zonder het wit mee te schillen.

Schil alleen de gekleurde schil zonder het wit!

3. De schillen laten drogen

Haal de pitjes uit de citroen en laat ze met de schillen op een stuk bakpapier in de oven op maximaal 50 graden drogen, tot de schillen hard zijn (ongeveer 1 uur).

Je kunt de pitjes en schillen ook op een theedoek of stuk keukenpapier op de verwarming laten drogen.

4. De kruiden kneuzen

Haal de zaden uit de kardemom peulen. Kneus het anijszaad, de kardemomzaden, de kalmoeswortel, de alantswortel en de gedroogde citroenpitten grof in een vijzel. Doe ze daarna in een afsluitbare pot met een inhoud van ruim 0,5 liter.

Kneus de kruiden grof en niet tot poeder!

De kruiden zijn te koop in kruiden-, reform- en eko-winkels.

5. De overige ingrediënten toevoegen

Doe de suiker, de schillen en het citroensap bij de kruiden in de pot. Giet de alcohol erop, zodat de schillen onder de alcohol liggen en laat dit ongeveer 2 tot 3 weken op een droge, warme plek staan. Schud de pot iedere dag één of twee keer.

6. Na 2 à 3 weken de likeur zeven

Leg een schone theedoek in een zeef en zeef hierdoor de inhoud van de pot. Giet bij de gezeefde likeur een halve liter water en zeef dit nog een keer door een koffiefilter, zodat je zeker weet dat al het bezinksel eruit is. Giet de likeur in een fles en voeg voor een mooie kleur de rode kleurstof toe. Doe dit druppelsgewijs totdat je een mooie oranje kleur hebt.

Je kunt de Oranjebitter nu direkt drinken, maar laat je de likeur nog een paar weekjes staan, dan zal dit de smaak ten goede komen.

Als je de Oranjebitter nog even bewaart kan er wat bezinksel ontstaan op de bodem. Giet de likeur dan voorzichtig over in een andere fles of zeef de likeur nog een keer door een koffiefilter!

Oranjebitter is ook lekker als mixdrankje met Spa rood, Spa citroen of 7-up, een schijfje sinaasappel en veel ijs.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!