Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 63 instructies gemaakt

Recept snert: zelf erwtensoep met worst maken.

Recept snert: zelf erwtensoep met worst maken.
Omschrijving

Ben je op zoek naar een recept voor een stevige, volle Hollandse erwtensoep oftewel snert? Deze soep behoort tot de echte winter gerechten en is heerlijk tijdens koude dagen. Je kunt de soep als een gezonde maaltijdsoep eten, maar ook als lunchgerecht, of gewoon tussendoor. Hoe je de erwtensoep moet maken, kun je lezen in het recept hieronder. Hierin staat ook welke ingrediënten je allemaal nodig hebt voor de snert. Eet smakelijk!

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor 4 personen:
  • 1 pak spliterwten (500 g)
  • 300 g hamlappen
  • 1 schouderkarbonade
  • 1 speklapje
  • 1 grote grote, kruimige aardappel geschild
  • 1 dunne prei, fijngesneden
  • 1/2 struik bleekselderij, in stukjes
  • 250 g winterpeen, in kleine blokjes
  • 2 laurierblaadjes (zakje 4 g)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 rookworst

1. De erwten met het vlees koken

Was de erwten en breng ze met de hamlappen, karbonade en het speklapje met 2 liter koud water aan de kook. Laat de erwten en het vlees 30 minuten op een laag vuur koken.

2. De soep afschuimen

Schep het schuim regelmatig van de soep af en roer steeds goed door. Schraap ook regelmatig over de bodem van de pan. Zo voorkom je dat de soep gaat aanbranden.

3. De groenten toevoegen

Snijd de aardappel in blokjes. Voeg de prei, bleekselderij, winterpeen, aardappel, laurier en ui toe en laat de soep nog eens 30 minuten zachtjes koken. Roer de soep regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Breng de soep op smaak met peper en zout.

Dreigt de soep toch aan te branden, voeg dan 100 ml warm water toe.

4. Het vlees klein snijden

Haal de hamlappen, de karbonade en het speklapje uit de pan en snijd het vlees in kleine blokjes of reepjes. Snijd de worst in plakjes en roer deze met het vlees door de soep. Laat de soep nog 15 minuten zachtjes koken.

5. De soep opdienen

Verdeel de soep over vier kommen en garneer de soep met de gele blaadjes van de bleekselderij.

De groene bleekselderijblaadjes worden knapperig als je ze even in ijskoud water legt.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!