Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 81 instructies gemaakt

Hoe kun je roomboter klaren?

Omschrijving

Geklaarde boter is boter met een hoog verbrandingspunt. Ongeklaarde roomboter verbrandt sneller. De boter krijgt bij verhitting op hoge temperaturen een bittere en scherpe smaak. Dit geldt ook voor de gerechten die in deze boter worden bereid. Dat is natuurlijk zonde.
Bij het klaren van boter worden de vaste bestanddelen uit de boter verwijderd. Het klaren van boter wordt ook wel clarifiëren genoemd. Wil je bakken in roomboter zonder dat de boter dus verbrandt en om de smaak van je gerecht optimaal tot zijn recht te laten komen? Bekijk deze instructievideo uit de reeks 'basistechnieken koken' van Allerhande recepten, om het te leren.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Water koken

Zet een pan water op het vuur en breng deze aan de kook. Zet, zodra het water kookt, een metalen kom op de pan.
Het is belangrijk dat de kom en het kokende water elkaar niet raken. Indien ze elkaar wel raken kan de boter verbranden.

2. Boter smelten

Doe de roomboter in de kom en laat deze smelten.

3. Boter klaren

Schep met een schuimspaan de harde bestanddelen van de bovenkant. Zodra alle harde bestanddelen zijn verwijderd, is de boter geklaard. De geklaarde boter is nu klaar voor gebruik.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies