Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je voorkomen dat je aambeien krijgt?

Hoe kun je voorkomen dat je aambeien krijgt?
Omschrijving

Door hard persen bij de ontlasting ontstaat er een hoge druk in de anus. Deze druk is vaak de oorzaak van aambeien, een vervelende aandoening. In de instructie wordt uitgelegd hoe je harde ontlasting en aambeien kunt voorkomen en hoe je aambeien zelf kunt behandelen. Daarnaast worden de symptomen, tips en wetenswaardigheden duidelijk voor je op een rijtje gezet. Voor een pijnloze stoelgang en een gezond lichaam!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • vezelrijke voeding
  • fruit
  • rauwkost
  • zemelen
  • drinkwater
  • vochtig toiletpapier of nat washandje
  • aambeienzalf
  • warm bad

1. Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, vlak voor de anus.

2. Wat zijn de verschijnselen?

Aambeien kunnen jeuk, een branderig gevoel of pijn veroorzaken. Soms zorgen ze voor verlies van een kleine hoeveelheid bloed, slijm of ontlasting. Als aambeien met de ontlasting naar buiten zakken geeft dat een vervelend, drukkend gevoel.

3. Hoe ontstaan aambeien?

Aambeien ontstaan door een hoge druk in de anus en omgeving. Deze hoge druk ontstaat vooral door hard persen bij de ontlasting of bij een bevalling en bij langdurig hoesten.
Aambeien die tijdens een zwangerschap ontstaan, verdwijnen na de zwangerschap vaak vanzelf weer.

4. Hoe voorkom je aambeien?

Drink veel, zorg voor voldoende lichaamsbeweging en eet vezelrijke voeding, zoals volkoren brood, verse groenten, fruit, rauwkost en zemelen. Drink ’s morgens op je nuchtere maag een glas lauw water en drink niet teveel koffie, thee en koolzuurhoudende dranken. Houd je ontlasting niet op, maar ga bij aandrang direct naar het toilet. Zet geen kracht, maar laat de ontlasting rustig ‘passeren’.
Vezels trekken vocht aan en zorgen dat de ontlasting zacht blijft, waardoor je niet hoeft te persen.
Bij irritatie of jeuk rond de anus kun je beter geen gewoon wc papier gebruiken, maar vochtig toiletpapier of een nat washandje!

5. Hoe kun je aambeien zelf behandelen?

Aambeienzalf kan de pijn of jeuk verzachten. Een warm bad kan helpen om een branderig gevoel, pijn en jeuk te voorkomen.

6. Wanneer moet je een huisarts raadplegen?

Neem contact op met een huisarts als er bloed of slijm bij de ontlasting zit en je niet zeker weet of dit door aambeien komt, of als je langdurig pijn met je ontlasting blijft houden, ook als je de adviezen hebt opgevolgd. Als er in korte tijd een uitstulping bij de anus ontstaat die erg gezwollen is en veel pijn doet, als je denkt een aambei te voelen, maar hierover twijfelt, of als je andere verschijnselen hebt waarover je je zorgen maakt is het verstandig een bezoek aan je huisarts te brengen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!