Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 297 instructies gemaakt

Hoe kun je oranjesoezen maken?

Hoe kun je oranjesoezen maken?
Omschrijving

Zelfgemaakte oranjesoezen: een traktatie in stijl voor Koningsdag. Hoe je de slagroomsoesjes bakt en de oranjesoezen in stijl voorziet van een oranje glazuurlaag, kun je lezen in het recept hieronder. Naast de bereidingswijze staat ook precies vermeld welke ingrediënten je nodig hebt!
Meer inspiratie nodig? Bekijk dan ook onze andere recepten voor hapjes en snacks in stijl van Koningsdag!

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor de soezen (8 grote of 16 middelgrote):
  • 1 dl water
  • 50 g boter
  • 1 mespunt zout
  • 60 g bloem
  • 2 eieren
  • Voor de vulling:
  • 2,5 dl slagroom
  • 50 g suiker
  • 1/2 zakje vanillesuiker
  • Voor het glazuur:
  • 200 g poedersuiker
  • 1 eiwit
  • oranje voedingskleurstof
  • eventueel 1/2 eetl water
  • Voor de garnering:
  • mandarijntjes uit blik e/o vlaggetjes

1. Het water aan de kook brengen

Vermeng het water met de boter en het zout en breng dit langzaam aan de kook.

2. De bloem toevoegen

Draai het vuur laag en voeg de bloem in één keer toe. Roer de deegmassa, totdat het deeg als een bal van de bodem loslaat.

3. De eieren toevoegen

Haal de pan van het vuur en roer de eieren één voor één door het deeg. Blijf, als alle eieren zijn toegevoegd, nog even goed roeren tot het deeg licht van kleur, glanzend en luchtig is geworden.

Voeg pas een nieuw ei toe, als het vorige ei volledig is opgenomen en het deeg weer helemaal glad is!

Als je voor het water en de bloem een aluminium pan hebt gebruikt, doe het deeg dan eerst in een kom voordat je de eieren toevoegt.

4. Het deeg op de bakplaat leggen

Beboter de bakplaat. Leg met behulp van twee lepels porties deeg op de bakplaat op flinke afstand van elkaar. Afhankelijk van de grootte van de deegbol, kun je kleine oranje soesjes of grote oranje soezen maken.

Je kunt het deeg ook met behulp van een spuitzak met een mondstuk van 1 à 1,5 cm middellijn op het bakblik spuiten.

Zorg dat de soezen voldoende ruimte hebben om tijdens het bakken te kunnen rijzen!

5. Het deeg in de oven schuiven

Verwarm de oven 10 minuten voor op 200 graden (gasoven: 4) en schuif daarna de bakplaat in het midden van de oven. Bak de soezen in ca. 20 minuten gaar.

Open de eerste 15 minuten de ovendeur niet!! De soezen kunnen dan door tocht inzakken!

De soezen zijn gaar wanneer ze bros aanvoelen en los op de bakplaat staan.

6. De soezen laten afkoelen

Neem de gare soezen direct van de bakplaat en laat ze op een taartrooster afkoelen.

7. De vulling

Klop in een grote kom de slagroom met de suiker en de vanillesuiker, tot de room stijf is.

Klop vooral niet té lang door, omdat de vetdeeltjes zich afscheiden en de slagroom dan “boter” wordt!

8. De slagroomsoezen vullen met slagroom

Maak in elke soes aan de zijkant een gaatje en vul ze met behulp van een spuitzak of spuitbus met een puntig, glad mondstuk.

Je kunt ook een kleine opening in de soezen knippen en ze vullen met behulp van een theelepel of dessertlepel.

9. Het oranje glazuur maken

Doe de poedersuiker in een kom en meng er het eiwit en enkele druppels kleurstof door. Roer het glazuur tot het dik en glanzend is. Verdun het eventueel met iets water.

10. De oranjesoezen besmeren

Besmeer de oranje soezen met het oranje glazuur en laat ze verder goed opstijven.

Je kunt desgewenst als garnering nog een rozetje slagroom op de oranje soesjes spuiten en een oranje mandarijntje toevoegen. Als extra'tje kun je er een oranje of rood-wit-blauw vlaggetje in prikken.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!