Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 298 instructies gemaakt

Hoe kun je een ovenschotel met “verborgen asperges" maken?

Hoe kun je een ovenschotel met “verborgen asperges" maken?
Omschrijving

Witte asperges bereiden in de oven, verborgen onder een dikke laag saus en kaas, is weer even iets anders dan het traditionele recept voor asperges met ei en ham. Als je de asperges voldoende laat uitlekken kun je de aspergeschotel van tevoren ovenklaar maken. Handig als je eters krijgt. De benodigdheden en het recept voor deze ovenschotel kun je lezen in de geschreven handleiding.

Handleiding
Benodigdheden
  • voor 4 personen:
  • 1 kg asperges
  • zout
  • 1/2 citroen
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 2 dl melk
  • 1/2 bouillonblokje
  • 150 g geraspte kaas
  • 4 hard gekookte eieren
  • peper
  • 1 eetl fijngehakte bieslook
  • wat klontjes boter
  • dunschiller
  • grote pan
  • ovenvaste schaal

1. De asperges schillen

Schil de asperges met een dunschiller (zie de instructie ‘Hoe kun je asperges schillen?’) en snijd de houtachtige onderkant eraf.

Leg de asperges eerst een uur in koud water voordat je gaat schillen.

2. De asperges koken

Leg de witte asperges in een grote pan met ruim kokend water. Doe er een stukje citroen en wat zout bij en breng het water weer aan de kook. Laat de asperges 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte, op een laag vuur koken. Haal de pan van het vuur en laat ze nog 10 tot 15 minuten in het kookwater staan om na te garen.

3. De asperges laten uitlekken

Schep de asperges uit de pan en laat ze op keukenpapier of in een zeef goed uitlekken.

Wees voorzichtig met de kopjes van de asperges, want die kunnen er snel afbreken!

4. De saus maken

Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en schenk daarna al roerende, beetje bij beetje de melk en 2 dl van het kookvocht van de asperges erbij.

Blijf goed roeren totdat er geen klontjes meer in de saus zitten!

5. Het bouillonblokje en de kaas toevoegen

Laat het bouillonblokje smelten in de saus. Roer hierna 2/3 (100g) van de geraspte kaas door de saus.

6. De eieren toevoegen

Pel de eieren en snijd ze in kleine stukjes. Roer de stukjes ei daarna door de saus.

7. De saus op smaak brengen

Breng de saus op smaak met peper en zout en roer er de fijngehakte bieslook door.

8. De asperges ovenklaar maken

Beboter een ovenvaste schaal en leg er de asperges in. Verdeel de saus over de asperges en strooi de rest van de geraspte kaas over de saus. Leg hier en daar een klontje boter op de kaas. De ovenschotel is nu klaar om de oven in te gaan.

9. Ovenschotel bruin laten kleuren

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de ovenschotel met de asperges in het midden van de oven en laat de bovenkant in ongeveer 15 minuten mooi bruin worden.

Serveer de asperges met kruimige, gekookte aardappelen en bijvoorbeeld rolletjes (vegetarische) ham of gerookte zalm.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!