Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 63 instructies gemaakt

Chocolade brownies maken van zelfgemaakt beslag, met een karamel topping.

Chocolade brownies maken van zelfgemaakt beslag, met een karamel topping.
Omschrijving

Brownies maken van zelfgemaakt beslag is niet moeilijk en erg lekker. Een zelfgebakken chocolade brownie met een topping van gekaramelliseerde suiker en noten is een lekkere traktatie voor een verjaardag, voor zondag bij de koffie of om te bakken tijdens feestdagen zoals Kerst. In de handleiding vind je het recept met uitleg en de ingrediënten om deze chocolade brownies te kunnen maken. Wij wensen je veel bakplezier toe!

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor 25 stuks:
  • 165 g boter
  • 200 g extra pure chocolade, 72% cacao
  • 4 eieren
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 165 g donkerbruine basterdsuiker
  • 2 el bloem
  • 1 el cacaopoeder
  • 1 tl zout
  • 1 bakje pistachenoten à 95 gram
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1 bekertje slagroom à 125 ml
  • En verder:
  • klein formaat pan
  • steelpannetje
  • koekenpan
  • mixer met deeghaken
  • beslagkom
  • bakvorm (20 x 20 cm)
  • lepel om te roeren
  • scherp mes
  • zeef
  • spatel
  • bakpapier

Voorbereidingstijd: 30 min. | Wachttijd: 180 min. | Baktijd: 25 min.

1. Chocolade met de boter smelten

Breek de chocolade in kleine stukjes en doe deze samen met de boter in een pannetje. Zet het vuur laag en laat de boter en de chocolade zachtjes smelten. Pak, als alles goed is gesmolten, de pan direct van het vuur en roer de boter en de chocolade nog even goed dooreen.

2. Eieren met het vanillemerg mengen

Doe de eieren in een kom. Snijd met een scherp mes het vanillestokje in de lengte open en haal het merg eruit. Doe het merg bij de eieren en mix dit ongeveer 5 minuten met de mixer.

3. Basterdsuiker en chocolade-mengsel toevoegen

Voeg, terwijl je blijft mixen, de basterdsuiker toe aan de eieren met de vanille. Schenk al mixend, beetje voor beetje, ook het chocolade-mengsel erbij en mix alles nog een keer goed door elkaar.

4. Brownies cake maken

Bekleed de bakvorm met bakpapier en doe hierin het deeg. Schuif de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en laat de brownies cake in ongeveer 25 minuten op 175 graden gaar bakken.

5. Brownies laten afkoelen

Haal, als de chocolade brownies voldoende gaar zijn, de bakvorm uit de oven en laat het gebak in ongeveer 3 uur volledig afkoelen.

6. De noten roosteren

Verwarm, zonder toevoeging van boter of olie, een koekenpan en rooster ongeveer 3 minuten de noten in de koekenpan. Schep daarna de noten uit de pan en laat ze afkoelen.

Doe dus geen boter, olie of ander braadproduct in de koekenpan, maar rooster de noten in een goed verwarmde, droge pan.

7. De kristalsuiker laten karamelliseren

Doe het water in een steelpan en voeg de kristalsuiker toe. Breng het water met de suiker op een zacht vuur aan de kook en laat de suiker karamelliseren tot ze donkerbruin van kleur is.

Bekijk ook de instructie 'Hoe kun je karameliseren'. Zo weet je precies hoe je dit op de juiste manier kunt doen!

8. Slagroom en noten toevoegen

Laat het vuur laag staan en giet de slagroom in de pan bij de suiker. Roer vervolgens de gekaramelliseerde suiker met de slagroom tot een mooie gladde topping. Voeg tot slot de noten toe aan de topping.

9. De chocolade brownie cake in stukjes snijden

Schenk de topping over de brownie cake en laat dit afkoelen. Snijd, als de topping goed is afgekoeld, de brownie in 25 kleine vierkante stukjes en je brownies zijn klaar.

Bewaar de brownies niet langer dan drie dagen en in een goed afgesloten blik.

Gebruik een mooie schaal en bijvoorbeeld papieren cakevormpjes om de brownies op te dienen.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!