Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 296 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf een broodhaantje bakken?

Hoe kun je zelf een broodhaantje bakken?
Omschrijving

Zelf broodhaantjes bakken om bovenop de palmpaasstok te prikken is makkelijk en leuker dan bij de bakker kopen. Maar ook bij het paasontbijt zijn de haantjes van brood een leuke variatie! Met behulp van kant en klaar broodmix is een broodhaantje in een half uurtje gebakken. Het recept, de uitleg en ingrediënten vind je terug in deze handleiding. Fijne Pasen alvast!

Handleiding
Benodigdheden
  • voor 4 à 7 broodjes, afhankelijk van het formaat van de haantjes:
  • 500 g witbroodmix
  • 1 zakje vanillesuiker
  • eventueel 1 eetlepel kurkuma (koenjit)
  • rozijnen of krenten
  • 1 losgeklopt ei
  • keukenschaar
  • bakpapier
  • plasticfolie

1. Het deeg maken

Zeef de broodmix in een kom en roer er de vanillesuiker en de kurkuma door. Maak het deeg volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.

2. De haan vormen

Verdeel het gerezen deeg in 4 stukken en rol van elk stuk een worstje van ongeveer18 cm lang. Bekleed het bakblik met bakpapier. Leg de deegworstjes met voldoende tussenruimte in een U-vorm op de bakplaat. Zorg ervoor dat het staartstuk iets lager is dan het kopstuk.

3. De snavel

Maak voor de snavel twee knipjes in het deeg van het kopstuk. Trek het stukje deeg dat tussen de knipjes zit naar buiten en vorm er een snaveltje van.

4. De kam

Knip het deeg voor de kam twee keer 1 cm diep in en trek het stukje deeg hier tussen weer naar buiten om er de kam van te maken.

5. De staart

Maak twee knipjes van 2 cm diep in het staartstuk. Trek het deeg tussen de knipjes een stukje naar buiten en maak de staart.

6. De vleugels

Markeer de vleugels door met de schaar twee knipjes te maken in het onderste gedeelte van de U-vorm. Houd daarbij de schaar een beetje schuin-rechtop.

7. De ogen

Druk ter hoogte van het snaveltje een rozijn of krent in het deeg als oog.

8. Het deeg laten narijzen

Dek de bakplaat af met plasticfolie en laat de haantjes op een warme plaats ongeveer 45 minuten narijzen.

9. De haantjes bakken

Bestrijk de broodhaantjes met losgeklopt ei en bak ze in 25 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden gaar en bruin.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!